Brev 35

35. Dagsfärska dopförrätt-ningar

Från föreningen Kerygmas augustibrev nu 2011, kan jag bara inte låta bli att här citera pastor Owe Lindeskär då han beskriver den stora dopförrättningen som i år hållits i Belém, den plats i Brasilien som pingstmissionärerna Gunnar Vingren och Daniel Berg kom till i början på 1900-talet. I juni 1911 bildades en pingstförsamling där med Gunnar och Daniel i spetsen. Församlingen firade alltså i år 100-årsjubileum. Owe Lindeskär var inbjuden att predika.


”Under pingstvännernas jubileum i Belém hade man en dopförrättning. Dopet pågick i flera timmar och man uppskattade att närmare fem tusen personer döptes till Kristus. Dopet skedde i havet nära Amazonasflodens mynning. Varje utpost döpte sina kandidater, vilket innebar att närmare femhundra dopförrättare var i tjänst. I högtalarna ropades namnet ut på den utpost och den pastor som skulle döpa. Dessa gick ner i vattnet och ställde sig i en rund ring för att bedja. Medan de bad kom vänner och familj ner i vattnet. De fotograferade och prisade Gud för alla som den dagen döptes till Kristus.


Dopet präglades av stor spontanitet och arrangemanget blev en verklig folkfest med glädje och tacksamhet. På stranden förenades de nydöpta med församlingsmedlemmar och familj. De kramades och tackade Gud. Bland de nydöpta fanns många ungdomar, men även äldre personer döptes. På stranden mötte jag ett äldre par som just blivit döpta. Medan vattnet fortfarande rann utför deras kinder berättade de: `Vi har varit kristna i många år men inte varit mogna för detta steg. Men nu efter lång tid är vi döpta till Kristus och det är vi glada över.´”


Jag vill också hänvisa till tidningen Dagen 24 augusti nu 2011 och Thomas Manfredhs artikel om en dopförrättning på Nalen i Stockholm. Det var församlingen Hillsong Church som i en portabel dopgrav döpte 10 personer. Pastor Andreas Nielsen berättar att församlingen hittills i år har döpt ett 40-tal. Målet är att innan årets slut ha fått döpa 100 stycken. Församlingen hyr det anrika Nalen, gammalt känt som jazzpalats, men också under en tid som lokal åt LP-stiftelsen. Hillsong Church invigde lokalerna för sin del i maj i år. Troligtvis har ingen dopförrättning skett i Nalenpalatset tidigare.


Men det kommer tydligen att bli fler dop där. Till detta är det lätt att säga pris ske Gud! Men även önska församlingen Guds välsignelse till att låta Ordet ha framgång!


Med ett hjärta som klappar för Guds ord!


Sigvard Svärd