Brev 30

30. Korta vittnesbörd från Azusa Street

 

Här följer det sista brevet av fyra med citat från Henrik Engholms bok om väckelsen på Azusa Street i Los Angeles kring 1907, nu tre korta rapporter från församlingstidningen Apostolic Faith nr 1 september 1906, sid. 299-300:


Herren sänder honom

En pingstmissionär har rest mot främmande länder - broder Thomas P. Mahler, en ung man av tysk nationali-tet. Han har tungotalets gåva och är också lärd i flera språk. Han reste härifrån till San Bernardino och kommer kanske att resa vidare till Alaska, Ryssland, Norge och Tyskland på sin väg mot sin destination i Afrika. När vår broder skulle resa så talade broder Post om hans kallelse och gav ett budskap i tungor till broder Mahler, vilket han uttydde till: ´Jag har smort denne käre man med min Ande och han är ett utvalt redskap för mig att predika evangeliet för många och att lida martyrdöden i Afrika.´ Vi förväntar oss att få höra rapporter om Guds verk från vår broder. Våra böner följer honom.


Ryssar hör på sitt eget språk

Olika nationaliteter får nu höra evangeliet på sina modersmål. Syster Anna Hall besökte ryssarna i deras kyrka i Los Angeles och talade till dem på deras eget språk allteftersom Anden ingav henna att tala. De blev så glada att höra sanningen att de grät och till och med kysste hennes händer. De är väldigt enkla och rena och hungrar efter det fulla evangeliet. Häromkvällen, då en grupp ryssar besökte vårt möte, fick broder Lee, en före detta katolik, tala deras språk. Medan han talade och sjöng kom en av ryssarna upp och omfamnade honom. Det var en helig syn och Anden föll över ryssarna, såväl som över andra, och de ärade Gud


Dopförrättning

En dopgudstjänst hölls vid Terminal Island, en av stränderna nära Los Angeles. Etthundrasex personer döptes i havet. Ungefär fem hundra människor reste från Los Angeles och tillbringade dagen där. Ett antal extrainsatta spårvagnar fylldes och Terminal Island har nog aldrig sett ett sådant sjungande, ropande och glatt sällskap tidigare. Flera gudstjänster, förutom dopgudstjänsten, hölls under dagen. Broder Seymour förrättade dopet och alla döptes genom nedsänkning.”


I Jesus Kristus hälsar


Sigvard Svärd