Brev 29

29.  Rapport från ett lägermöte 1907

Här det första av ytterligare två brev med citat från Henrik Engholms bok om William J. Seymour och väckelsen på Azusa Street. I församlingstidningen Apostolic Faith nr 10 september 1907, återfinns på sid. 295-296 en rapport från den sommarens lägermöte i Los Angeles:


”På lägermötet undervisade Herren sitt folk och gav dem praktiska erfarenheter som kommer att vara till god nytta på fältet. Fienden smög sig in som en ljusets ängel och vi kämpade mot mörkrets makter, men utgick med segern till slut. Anden utgöts och många blev döpta. Endast Gud vet antalet. Människor föll till marken runt altaren och i det tält som kallades ”övre salen”. De kom igenom och talade och sjöng i tungor och gladde sig i Gud. Många blev frälsta och helgade. Över hundra personer döptes i en flod i närheten. Dopgudstjänsterna var ljuvliga och himmelska. Många barn följde Jesus i dopet och kom upp ur vattnet och prisade Gud. Många vittnade om helanden och Herren utförde några verkliga mirakel. Pris ske Gud!


Över två hundra sovtält hade rests på området och flera större tält: det stora tabernaklet där Gud mötte oss nådefullt, den ”övre salen” där många sökte och fick pingsten, samt barntältet där de fick undervisning i Ordet och många fann Herren…En morgon när vi bad efter frukosten kom Guds kraft över oss så att tio medarbetare föll till marken och blev kvar till middagstid. Det var en försmak av himlen…Det var en syster från Hermon som såg eld utgå från tabernaklet , likt en eldstunga. Hennes dotter såg det också. Och en liten pojke i tabernaklet som var under Andens kraft såg ett eldklot högst upp i tabernaklet som uppfyllde hela platsen med sitt ljus. Gud sände verkligen eld. Många himmelska hymner sjöngs av Anden genom hans folk. Herren gav också många underbara budskap på okända tungomål och talade om sin snara återkomst, samt inbjöd människor till sig och gav uppmuntran från Ordet.


Vi hade underbara möten då de heliga fick äta sig mätta på Ordet. En välsignad sak var den enhet som rådde bland predikanter och medarbetare över Bibelns lära, såsom den undervisades av vår Herre. Herren hade satt sitt sigill på det. De som inte var närvarande hittar undervisningen från mötena i den här tidningen. Kraften i evangelium vi predikar är i linje med Ordet. Så underbart det är när vi förblir i apostlarnas lära och gemenskap. Det finns sorgligt nog de som inte är villiga att betala priset.”


Håll till godo i Jesu namn!


Sigvard Svärd/Er broder i tron